Активности

 1. Заштита белих рода о њиховог станишта

А) О белој роди :

Бела рода

Бела рода (Ciconia ciconia) је лако препознатљива по својим дугим црвеним ногама и исто тако црвеном кљуну, док су глава, врат и тело беле боје, а крајеви крила црни. Дужина тела износи око један метар, док је распон крила преко два метра. Мужјаци и женке су исте обојености, док младунци имају сиве кљунове и црвенкасто-смеђе ноге.

Бела рода је распрострањена у Европи, Северној Африци, у западним деловима Азије и у неким крајевима Блиског Истока. Преферира влажне ливаде и мочварна станишта, као и пољопривреде површине где се често може видети у потрази за храном. Радо се храни жабама, мишевима и инсектима, те често бескичмењацима. Такође, у њеном јеловнику се може наћи и по који гуштер, змија или риба коју предано лови.

Некада је своја гнезда градила у шумама на високом дрвећу, док сада услед недостатка истих, радије бира кровове кућа, димњаке или електричне стубове. Парови сваке године користе исто гнездо. На гнездо, почетком априла, прво се појављује мужјак који почиње да дограђују и сређује свој дом и дочекује женку. Након ритуалног плеса и клепетања кљуновима, женка полаже 2-6 белих јаја на којима лежи наизменично са мужјаком. После нешто више од 4 недеље инкубације, излежу се младунци. Оба родитеља брину о њима. Доносе им храну, врелим данима их поливају водом коју носе у кљуновима или ширењем крила праве хладовину. Крајем јула, младе роде се могу видети како машу крилима и увежбавају своје летачке способности. Тако се спремају за сеобу која почиње већ крајем августа или у првим данима септембра. Сваке године пређу и до 12.000 километара у једном смеру, не би ли стигле до зимујућих локација на југу Африке.

Интезивирање пољопривреде, употреба све већих количина пестицида, сеча шума, доводе до драстичних промена станишта на којима се рода гнезди и храни. Поред тога, струјни удар, услед контакта рода са жицама на електричним стубовима, је још једна озбиљна претња за ове птице. Постављање платформи на електричним стубовима је један вид заштите и спречавања страдања рода. Међутим, уколико желимо да заштитимо роде на дуже стазе, потребно је да очувамо влажне ливаде, мочваре, пашњаке, водоплавне терене на којима се оне хране, спречавањем одводњавања, изгредње брана или преоравањем ливада и пашњака. Такође, важно место за исхрану су и њиве. Стога је неопходно променити пољопривредну праксу и смањити употребу пестицида.

 

Фото: Предраг Костин

Б) О заштити  беле роде

Удружење грађана “Тарашке роде” се бави заштитом белих рода које се гнезде у самом селу, Тарашу. За сада су такве могућности. Надамо се да ћемо у блиској будућности успети да стекнемо услове да помогнемо и белим родама изван Тараша.

Заштита се огледа у постављању платформи за гнезда белих рода ( заштита од електричних удара) ,  заштити станишта ( заштита ливада и пашњака од преоравања ), едукацији становништва-посебно школске деце  и мониторингу гнездеће популације у Тарашу.

заштита од електричних удара

 1. Мониторинг белих рода

Стање популације белих рода у Тарашу УГ “Тарашке роде” званично прати од  2013. Од старијих мештана смо добили податке који се односе и на неке претходне године. Током мониторинга бележи се број гнездећих парова, број младунаца-полетараца, место гнежђења,присутност платформе, очуваност гнезда, неке потребне напомене…

Бројност парова по годинама можете видети у следећој табели.

Година Број гнездећих
парова
 Број г.парова са полетарцима Број г.парова без полетараца Број младунаца-полетараца
2000.           25            –            –            79
2001.           23            –            –            64
2002.           22            –            –            57
2003.           25            –            –            49
2004.           24            –            –            51
2005.           26            –            –              /
    /       Немамо податке За овај           период
2013.           32        32 0             65
2014.           40        39           1             78
2015.           36        35           1             72
2016.           33        27           6              56
2017.           30        28           2              69

 

 1. Едукација

Поред заштите рода и њиховог сaтништа један од главних циљева удружења грађана “Тарашке роде” је управо едукација  са посебним нагласком ка омладини.

Због тога  уско сарађујемо са локалном Основном школом “Светозар Марковић- Тоза” за чије ученике смо до сад организовали пар предавања, низ едукативних и креативних радионица, неколико теренских излета као и две едукативне екскурзије.

 1. Манифестације посвећене родама

 

УГ “Тарашке роде” током године организује три манифестације које су посвећене белим родама. То су Дочек рода, Дани рода, и Испраћај рода.

Дочек рода” се организује од 2015. Ово је манифестација мањег типа која се одржава почетком марта, уочи доласка првих рода, или са доласком прве роде. Више је затвореног типа јер је пре свега намењена деци наше основне школе за које се рганизују едукативни и забавни садржаји.

Дочек рода

“ Дани тарашких рода је манифестација која постоји од 2014. То је догађај  који има за циљ да поред промоције заштите белих рода, испромовише и сам Тараш, тј све оно што село има да понуди. Осмишљена ја тако буде еколошко- едукативна, културно-забавна и да буде окосница развоју сеоског еко туризма.  Одржава се током другог викенда у јуну месецу јер се тад лепо могу видети младунци белих рода и зато што се негде у то време одиграва један природан феномен на нашој реци а то је “Цветање Тисе”.

Дани тарашких рода

“Испраћај рода” је догађај мањег типа, који је саставни део сеоске славе, конкретно манифестације “Тарашки котлић” који се организује 20. Августа. То је због тога што заиста се углавном деси да већи део рода одлети уочи славе “ПреображењаеГосподње”( 20.8.)  Одржава се од 2014.Том приликом са децом се обележи прослава одласка белих рода у топлије крајеве и организује бесплатна наградна томбола за сву децу која својим именом и презименом пошжеле срећен пут родама.

Дани тарашких рода

 1. Посматрање птица ( Birdwatch)

Посматрање птица представља једну врсту хобија који има за циљ боравак у природи током ког се посматрају и ослушкују птице.  Осим што се могу посматрати голим оком, птице се посматрају двогледом и  дурбимном. Током посматрања птица потрбно је имати оловку и нотес да би се забележила опажања, као и приручник за одређивање врста, да би се препознале врсте које до тада нисте видели или да сигурније потврдите разлику између сличних врста птица. Осим љубави према птицама, за овакав боравак у природи потребна је висока психичка и физичка активност.

Посматрање птица ( Birdwatch)

Ова активност је популарна у већем делу Европе и Северној Америци, мада се заступљеност овог хобија све више шири и на остале делове света и може се сматрати новим видом еко туризма.

Европски викенд посматрања птица ( EuroBirdwatch )- циљ овог међународног догађаја је да се сви ми боље упознамо са чудесним феноменима птичијих сеоба, њиховим потребама на гнездилиштима, селидбеном путу и областима где проводе зиму. Такође на овом догађају посвећујемо пажњу и бољем упознавању птица са којима свакодневно живимо.

Организује се сваког првог викенда у октобру месеца. Организатор је BirdLife International (BLI). Координатор за Србију је Друштво за заштиту и проучавање птица Србије и у сарадњи са овим друштвом наше удружење већ четири године за редом током европског викенда посматрања птица организује и излет у Тарашу.

Основни циљеви Удружења

 • Заштита белих рода и њиховог станишта;
 • еколошка едукација на свим нивоима и подизање еколошке свести друштва, са посебним нагласком ка деци и омладини;
 • активна заштита и очување биодиверзитета
 • развој орнитолошких активности
 • промоција и развој одрживих облика туризма
 • организација и одржавање манифестације "Дани тарашких рода"

КОНТАКТ ПОДАЦИ

063 714 99 69

ugtaraskerode@yahoo.com

www.taraskerode.rs

СПОНЗОРИ САЈТА