Зрењанин и Тараш домаћини 19. сусрета мреже “Европских села рода”

Зрењанин и Тараш домаћини 19. сусрета мреже “Европских села рода” – за очување природних вредности и промоцију нашег града и окружења Град Зрењанин и насељено место Тараш домаћини су 19. сусрета мреже европских села рода, традиционалног окупљања које иницира немачка фондација за заштиту животне средине “ЕуроНатур”. Сваке године домаћин је друга држава и неко од 15 европских села рода која су до сада понела то признање. Тараш је постао члан те породице 2015. године, када је успешно реализовао кандидатуру на нивоу Србије, у конкуренцији банатских Сакула и сремског Купинова, а уз подршку Града Зрењанина и Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Свечаном отварању 19. сусрета данас су, у Барокној сали Градске куће у Зрењанину, присуствовали представници седам европских села рода – из Немачке (Рихштат), Шпаније (Малпартида де Касерес), Пољске (Тикоцин), Грчке (Порос), Хрватске (Чигоч), Мађарске (Нађбајом), Бугарске (Белозем) и домаћини из Тараша, уз учешће челника Фондације “ЕуроНатур” и Града Зрењанина.
Присутне је поздравио и пожелео им добродошлицу градоначелник Зрењанина Симо Салапура. Рекао је да је Зрењанин, по величини територије која му административно припада, други град у Републици Србији и да су у саставу града 22 сеоска насеља, свако на свој начин занимљиво и специфично.

Један од руководилаца фондације “ЕуроНатур” др Штефан Фергер захвалио се домаћинима – Граду Зрењанину и Тарашу – на гостопримству и могућности да састанак мреже одрже у нашем граду.

Александра Маровац Цуцић, председница удружења “Тарашке роде” и један од покретача и реализатора иницијативе за проглашење Тараша “Европски селом рода”, изразила је задовољство због скупа у Зрењанину и Тарашу и подсетила на неке од пројеката реализованих у Тарашу.

Основни циљеви Удружења

  • Заштита белих рода и њиховог станишта;
  • еколошка едукација на свим нивоима и подизање еколошке свести друштва, са посебним нагласком ка деци и омладини;
  • активна заштита и очување биодиверзитета
  • развој орнитолошких активности
  • промоција и развој одрживих облика туризма
  • организација и одржавање манифестације "Дани тарашких рода"

КОНТАКТ ПОДАЦИ

063 714 99 69

ugtaraskerode@yahoo.com

www.taraskerode.rs

СПОНЗОРИ САЈТА